Kerrostalon purkujäte ei mene hukkaan

Mikkolan Marsinkuja 1:ssä puretaan parhaillaan VAV:n kerrostalokohdetta. Purettavan neljän kerrostalon tilalle rakennetaan neljä uutta, jolloin Marsinkuja 1:n asuntomäärä kasvaa 105:stä 147:ään. Purkutyöt käynnistyivät elokuussa, ja ne jatkuvat syksyn ajan. Rakennusten purkamisesta syntyvä jäte ei mene hukkaan, vaan sitä pystytään hyödyntämään eri tavoin.

”Massalla mitattuna eniten purkujätettä tulee betonista”, kertoo kehityspäällikkö Tatu Väisänen Marsinkuja 1:n purkutyötä tekevästä Helsingin Talosiirto Oy:stä. Väisäsen mukaan betoni ensin murskataan paikan päällä kaivinkoneella, jolloin se saadaan pienempään kokoon, ja betonijätteestä voidaan erottaa raudoitukset. Tämän jälkeen betonijäte toimitetaan vastaanottopaikkaan, jossa se pulveroidaan ja siitä eritellään roskat. Näin syntynyttä betonimursketta voidaan hyödyntää maanrakentamisessa, esimerkiksi teiden ja parkkialueiden rakennekerroksissa.

”Betonimurskeella on hyvät ominaisuudet maanrakentamiseen”, Tatu Väisänen sanoo. ”Sitä käyttämällä pystytään säästämään luonnollista kiviainesta.” Ennen betonimurskeen uusiokäyttöä sille tehdään liukoisuus- ja laadunvalvontatestit, ja murske saa Europan unionin CE-sertifikaatin.

Betonin ohella myös muuta rakennusjätettä pystytään hyödyntämään.

”Helsingin Talosiirto on vain yksi osa jätteenkäsittelyn ympyrässä”, Väisänen kertoo. Yhtiöllä on oma vastaanottoasema betoninjätteelle Vantaan Petikossa, kun taas muut jätetyypit viedään niihin erikoistuneisiin käsittelypaikkoihin. Osa rakennusjätteestä voidaan käsittelyn jälkeen polttaa polttolaitoksissa, jolloin siitä saadaan energiaa. Puujätteestä voidaan puolestaan tehdä haketta ja metallijätteestä uutta metallia.

Ainoa Marsinkuja 1:n jätetyyppi, jota ei voi hoida hyödyntää, on talon kellarissa käytetty asbestipitoinen mineriittilevy. Asbestipurkuun erikoistunut yritys purkaa tämän 1970-luvun kerrostaloille tyypillisen rakennusmateriaalin erityismenetelmin. Muilta osin purkujätteen hyödyntäminen on Tatu Väisäsen mukaan erittäin tehokasta.

”Kaikki muu purkujäte pystytään kierrättämään tai käyttämään muutoin hyödyksi.”

Lue artikkeli VAV:n sivuilta

Ei yhtään kommenttia.

Jätä vastaus